Romaaninen filologia eli tutummin ranska on eräs niistä kielistä, joita voi opiskella pääaineena Jyväskylän yliopiston kielten laitoksella. Ranskan kielentaitoisten tarve on kasvanut Euroopan unioniin liittymisen myötä. Ranska on englannin ohella EU:n pääasiallinen työ- ja neuvottelukieli, minkä vuoksi sen taitajia tarvitaan yhä enemmän mm. valtion ja kuntien hallintoelimissä, korkeakouluissa, tutkimuskeskuksissa sekä kansainvälisten järjestöjen piirissä. Myös yrityselämässä ranskan kielen asema on entisestään vakiintunut taloudellisen integraation myötä.
Jos tavoitteena on valmistua ranskan kielen opettajaksi, voi pyrkiä suoraanopettajankoulutukseen. Kesän pääsykokeessa voi saada pääaineoikeuden romaaniseen filologiaan ja sivuaineoikeuden opettajan pedagogisiin opintoihin osallistumalla romaanisen filologian valintakokeeseen ja opettajankoulutuksen haastatteluun. Toki myöhemminkin voi hakea oikeutta pedagogisiin opintoihin. Valintakokeessa edellytetään lukion lyhyttä oppimäärää vastaavaa ranskan kielen taitoa.
Romaanisen filologian kurssit jakautuvat neljään pääalueeseen: 1) kieli- ja viestintätaito, 2) kielitaito, 3) kulttuuritieto ja yhteiskuntatieto sekä 4) tieteellinen kirjoittaminen. Opiskelussa käytetään erilaisia työtapoja, kuten esim. luentoja ja ryhmäopetusta, esitelmiä ja kirjoitelmia, ryhmätyöskentelyä ja tietokoneavusteista opetusta.
Kieliharjoittelu kuuluu osaksi romaanisen filologian opintoja. Sen voi suorittaa esim. työskentelemällä parin kuukauden ajan jossain ranskankielisessä maassa, käymässä kuukauden kielikurssilla tai lähtemällä vaihto-opiskelijaksi. Vaihto-opiskelupaikkaa miettiessä voi pohtia vaihtoehtoja useiden eri yliopistojen väliltä niin Ranskassa kuin Belgiassa. Suositus on, että opiskelija lähtisi vaihtoon 2. tai 3. opintovuotena ja näin hän voisi suorittaa osan aineopinnoista ja syventävistä opinnoista ulkomaisissa yliopistoissa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti